Nu är det tid för oss här i Skåne att gå ut i naturen och hitta nyttoväxter och inte bara nyttiga utan jättegoda tillagde på olika sätt. Jag har varit på språng i skogen. Jag letade ramslök men hittade nässlor. Hade glömt mina handskar hemma (för ramslök behöver man inte handskar). Jag kunde inte lämna de små fina nässelskotten till någon annan så jag fick plocka dem utan handskar. Det blev stickningar i fingrarna en hel natt. Nässlor är ett känt släkte sedan lång tid tillbaka. Kan skydda mot troll och häxor. Mycket intressant om nässlor kan du läsa i en bok skriven av ”Nellorna” en grupp kvinnor i Skåne som har specialiserat sig på nässlor. Det jag har lärt mig är att alltid ha handskarna med. Soppa kommer det att bli till Valborg serverat med ett litet (sherry/snaps)-glas Calvados.

Så var det då dags att jaga ramslök som inte är lika lätt att hittta. Om du hittar den finns det ofta mycket i närområdet. Plocka de små första bladen som är så goda att du kan äta dem på plats. Ramslök kan användas på många sätt i matlagning. Min favorit är ramslökspesto! Ramslök är snarlik liljekonvalj på bladen och kan lätt förväxlas. Liljekonvalj är giftig! För att veta att du plockar ramslök gnid ett blad mellan fingrarna om du då känner doften av vitlök då är det ramslök.

Svinmålla är en nyttoväxt som kanske de flesta ser som ett ogräs. Mållorna är släkt med spenat och mangold och kan användas i soppor och sallader. De är rika på järn kalcium och vitaminer. Skott och stjälkar kan ätas hela lätt kokta som sparris.

Kirskål är en växt som användes som medicinsk ört långt tillbaka. Nu kan du använda de spröda bladen i stuvning, omelett och färska i sallader och pesto. Men säg den som inte har arbetat sig galen för att bli av med den i rabatterna den är nämligen mycket livaktig. Förr odlades den i köksträdgårdarna och användes som läkeört och grönsak.