Amsterdam/Haarlem

Nu har jag sovit ut och doften av kaffe lockar mig ner till köket! Så härligt att vara här igen. Idag blir det en promenad på stan och njuta av vackert väder och fina vänner. Det är lördag och det är stora härliga marknader som man kan gå runt och botanisera mellan. Här finns allt du vill ha. Härliga hantverk, fina kvaliteter. Du ser sällan något krimskrams. Holländaren är kvalitetsmedveten och har stil och också en känsla för delikatesser. Gormand helt enkelt! Ostar, Sill, Choklad, Blommor, Charkuterier, Cider och Öl, Honung, Korvar, Grönsaker, Marmelader, etc etc . Vi slår oss ner mitt i vimlet för en lätt lunch med ett glas vin och njuter en av de första vårdagarna med sol som värmer. Här har det också varit en kall vår och alla längtar efter värme precis som vi. Människor står på kö för att få ett bord i solen! Vilken härlig stämning och atmosfär.  Jag tycker mycket om Holland!

På kvällen har hela familjen samlats och vi har en härligt trevlig varm gemyt hemma och äter och dricker av en god gryta och av våra inköp på marknaden.

Söndagmorgon och klockan ringer och jag och min vän ska stiga upp tidigt för att ge oss ut på äventyr! Vi tar en kopp kaffe/te och sedan bär det av på cyklarna. Vi hämtar upp en god vän som ska följa med oss idag. Hon har förberett med en ingefärashot som vi tar på trappan innan vi cyklar vidare alla tre. Vi cyklar i ett nationalparksområde Kennemer Duinen med tallskogen och stora klitter och ängar. Det går betande djur här och det är mycket vackert. Vi besöker en judisk kyrkogård Erebegraafplats Bloemendaal nere i parken som är ett minne från de sista åren av 2:ndra världskriget. Det är unga män och kvinnor som var aktiva i motståndsrörelsen och blev avrättade skjutna av tyskarna. De flesta gravar har namn och ålder på unga människor från 16 år till 28 år. Några var arkebuserade bara några få dagar före krigsslutet. Det är en fridfull plats där vi sitter ner och begrundar vårt liv. Det vemod och sorgliga som denna plats minner om och deras liv som kunde blivit så mycket längre och innehållsrikare. 

Vi drar oss sakta mot stranden Kattendel, Overveen där vi tänker oss en paus och ett bad! Visst badar vi ett härligt svalkande bad som gjort för tuffa skandinaver!

På kvällen äter vi tidigt och jag gör iordning min packning för imorgonbitti åker jag söderut. Spännande! Mitt äventyr fortsätter!

Morgonshot

Kattendel/Overveen